Başkan adaylarından ortak basın toplantısı

Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Devlet Başkanlığına aday üç isim Aleksandr Ankvab, Raul Hacimba ve Sergey Şamba, 12 Ağustos’ta Abhazya Basın Merkezinde ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Başkan adaylarının gündemdeki konular hakkındaki görüşleri şu şekilde:

Sohum’da cami inşaatı

Aleksandr Ankvab: Bu yeni bir konu değil. Abhazya Din İdaresi temsilcileriyle defalarca görüştük, inşaat alanının belirlenmesi gerekiyor. İlk başta Kurçenko parkından söz edildi, daha sonra caminin uzaktan da görülebilmesi için deniz kıyısı gündeme geldi. Abhazya çok dinli bir toplum. Kimse cami için ‘hayır’ demedi. Ancak yönetime de caminin nerede inşa edileceğini dikte etmemek gerekiyor. Kamuoyunun düşüncesi göz önünde bulundurularak doğru kararın alınması ve karşılıklı rıza lazım.

Raul Hacimba: Caminin ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Sohum’da veya başka bir yerde, devletin gerekli kolaylığı sağlaması gerekiyor.

Sergey Şamba: Elbette cami bir ihtiyaç, nerede inşa edileceği görüşülmeli ve uygun yer seçilmeli. Caminin gözden uzak bir yerde inşa edilmesi gerektiğini düşünmüyorum, Müslümanlar istedikleri ve uygun görülen yerde camilerini kurabilmeli.

‘Temiz ve Adil Seçimler’ anlaşmasına riayet

Sergey Şamba: Söyleyebileceğim çok şey var fakat bunları zamanı gelince halka söyleyeceğimizi düşünüyorum.

Raul Hacimba: Gazeteciler galiba bizden ‘sıcak’ şeyler duymak istiyor. Ancak duygulara teslim olmaya ve toplumda zorluk yaratmaya değmeyeceğini düşünüyorum.

Aleksandr Ankvab: Bu konuda yorumda bulunmayı düşünmüyorum. Yorum sizin işiniz, toplumun işi. Devlet başkanlığı seçimleri gibi zorlu bir işe girişenlerin her şeyi sakin, paniksiz ve öfke nöbetlerine kapılmadan atlatabilmesi gerekiyor. Neler olduğunu seçmen kendisi anlayacak.

Yabancılara gayrimenkul satışı

Sergey Şamba: Abhazya vatandaşı olmayanların, kendi paraları ile inşa ettikleri yapıların mülkiyet hakkına sahip olabileceklerini düşünüyorum. Bu yaşayacakları evler konusunda da böyle olabilir.

Raul Hacimba: Vatandaşlık ve gayrimenkul edinebilme konularının ayrılması kanaatindeyim. Yabancılara gayrimenkul satışının tam olarak önüne geçmek mümkün değil. Neler olduğunu biliyoruz, bu tür operasyonlar illegal olarak yürütülüyor. Bu yüzden fiili durumu kanunileştirmek lazım ve meseleye yalnız bu açıdan yaklaşmalı.

Aleksandr Ankvab: Bu konu hakkında yaklaşımımı defalarca ifade ettim, düşüncem değişmedi. Herkes biliyor ki devletin arkasından çoktandır bu tür anlaşmalar yapılıyor. Bu bizim otoritemize ve para ödeyen insanların imajına oldukça zarar veriyor. Masaya oturmalı, durumu görüşmeli ve kanunlar çerçevesinde uygun kararları almalı, gerekli değişikleri yapmalı. 

Yönetim mekanizması

Aleksandr Ankvab: Bizim küçük Abhazya’mızın  hantal bir yönetimi olduğunu birkaç yıl önce söylemiştim. Başbakan yardımcılıklarını azaltmamız gerektiğini söyledim. Devlet başkanlığı yardımcılığına ihtiyacımız yok. Eğer bir bakanlıkta 25 kişi fazlaysa azaltılmalı. Elbette bu adımları rasyonel bir biçimde planlayarak atmak gerekiyor. Yönetim mekanizmasının hantal olduğu bir gerçek, ancak bizim için devlet başkanlığı sistemi mi yoksa parlamento mu daha uygun, bu ise ayrı bir konu.

Raul Hacimba: Yönetim mekanizmasının hantal olduğu fikrine kısmen katılıyorum. Ben de devlet başkanı yardımcısına ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum.

Sergey Şamba: Ben bu tür kaçışlara karşıyım. Önemli olan politik sistemin etkili ve dengeli olması. Burada ifade edilen görevleri azaltmaya gelince, prensipte bunlar incelenebilir elbette, ancak şu durumda değil. Öncelikle toplumumuzda demokratik prensiplerin yerleşmesi ve yönetim organları arasında uyum sağlanmalı, ancak daha sonra görevlerin azaltılmasından söz edilmeli. Bugün ise eğer başbakanlık, başbakan yardımcılıkları ve diğerleri reddedilirse, devlet başkanı bir hükümdara dönüşebilir. Ben şimdilik bundan söz etmenin erken olduğunu düşünüyorum.

Birleşme olasılığı

Aleksandr Ankvab: Anlamaya çalışıyorum, birleşmekten ne anlıyorsunuz? Hangi fikir temelinde veya hangi siyasi parti etrafında birleşileceğini mi? Halkımız, en önemli konuda ittifak halinde: ülkenin bağımsızlığı ve güvenliği. Tüm insanları tek bir siyasi temelde birleştirmeye çalışmak gereksiz bir meşgale. Her zaman, muhafazakarlardan, liberallerden, demokratlardan yana olacak kişiler olacak, bu normal bir süreç. Tek bir Sovyet Sosyalist Komünist Parti Merkez Komitesi genel sekreteri için oy kullanıldığı dönemi geride bıraktık. Önemli olan, ister devlet başkanlığı ister parlamento seçimleri olsun tüm seçimlerin kanuna uygun olarak, normal bir şekilde geçmesidir. Bir adaya, diğerlerinin başka bir adaya oy kullanmasında bir trajedi görmüyorum, bu normal bir süreç ve demokratik toplum prensiplerinden biri.

Sergey Şamba: Ben, kesinlikle problem olduğunu düşünüyorum. Mesele, kişilerin kime oy verdiği meselesi değil, elbette insanların kendi siyasi görüşü olmalı, ancak mesele toplumda sağlıklı bir atmosferin olması gerektiğidir. Bizde de İngiltere parlamentosunda olduğu gibi olmasını isterdim: parlamento üyeleri tartışıyor ve sanki kavga edecekler sanıyorsun, ardından ise birlikte bira içmeye gidiyorlar. Ben, toplumumuzda farklı görüşler olmasını, siyasi mücadele olmasını, ancak bununla birlikte aile gibi dostluk içinde yaşanmasını istiyorum. Örneğin ben, eğer seçimleri kazanırsam, hükümet, kişilerin siyasi bakışına bağlı olmaksızın, sadece profesyonellik özelliklerine bağlı olacak oluşturulacaktır.

Raul Hacimba: Kaybeden adayların sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Bu adayların arkalarındaki insanları ve tüm siyasi güçlerini toplumun dağılmasına engel olmak adına birleştirmesi gerekiyor. Ancak en önemlisi seçimlere sakince girilmesi. 2004’de yaşananlar tekrarlanmamalı.

Seçmen listeleri