Akademi Kafkas buluşması İstanbul’da gerçekleştirildi

Büyük çoğunluğu İstanbul’dan olmak üzere farklı illerdeki üniversitelerde görev yapan Kafkas kökenli akademisyenler İstanbul’da buluştu.

İlk buluşmasını 20 Kasım Pazar günü İstanbul Maltepe’de Maykop Restaurant’da gerçekleştiren Akademi Kafkas Platformu, emekli, görevde ve akademik sürecin başında akademisyenleri kahvaltıda buluşturdu. Açılış konuşmasını platform girişim grubu adına Prof.Dr. Günsel Avcı’nın yaptığı buluşmada katılımcılar birbirlerini yakından tanıma imkânı buldu.

Haziran 2022’de İstanbul’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Çerkes Konferansında gündeme gelen öneri doğrultusunda oluşturulan Akademi Kafkas Platformunun ilk buluşmasında Kafkas halklarının öncelikli sorunlarına değinen Avcı, Türkiye’de kültürel zenginliğin korunmasında devlet desteklerinin önemine dikkat çekti. Kafkas kökenli akademisyenleri dil ve kültürün kaybolmaya yüz tutması başta olmak üzere toplumsal sorunların çözümüne katkı vermeye çağıran Avcı, Türkiye’de bir araya gelen akademisyenlerin ortaya koyacağı örnek çalışmaların Kafkasya’da ve diğer ülkelerde yaşayan akademisyenleri de teşvik edeceğinin altını çizdi.

Üç kuşaktan altmış akademisyenin verimli tanışma oturumunun ardından kapanış konuşmasını yapan Prof.Dr. Fethi Güngör, kültürünü ve kimliğini koruma hususunda hayati sorunlar yaşayan Kafkas halklarının, içlerinden çıkan akademisyenlerden haklı bir beklenti içinde olduğunu belirtti. Toplumu aydınlatma sorumluluğunun öncelikle aydın, entelektüel, düşünür, bilgin, akademisyen gibi sıfatları kullananlarda olduğuna dikkat çeken Güngör, şahsi yarar ile toplum yararı arasında denge kurabilen, hayatın rutin akışına teslim olmayıp toplumsal meseleleri çözüme kavuşturmak için gayret eden, olumsuz şartlar karşısında yılgınlık göstermeyip kararlılıkla çabasını sürdüren aydın ve akademisyenler için Akademi Kafkas Platformu’nun birikimlerini ve güçlerini birleştirebilecekleri bir zemin oluşturacağını söyledi.

Girişim grubunda Günsel Avcı, Orfan Shouakar-Stash, Faidi Omar Mahmoud, Berat Bir, Erol Esen, Fethi Güngör ve Şamil Erdoğan’ın yer aldığı Akademi Kafkas Platformu’nun ilk buluşması, mazeret bildirerek katılamayan kıdemli akademisyenlerin tebrik mesajları okunarak son buldu.

Akademi Kafkas Platformu, yeni yılda tarih, hukuk, felsefe, psikoloji, sosyoloji, iletişim, dilbilim, siyaset ve uluslararası ilişkiler ile sağlık bilimleri başta olmak üzere farklı branşlardaki Kafkas kökenli akademisyenlerin birlikte çalışabileceği konular ve elbirliğiyle yürütebilecekleri projeler hususunda grup toplantıları düzenleyecek…