Çöl Çerkesleri bir araya geldi

Libya’da Memluk bakiyesi olan Çerkesler Misrata şehrinin Çerkes Mahallesi olarak bilinen bölgesinde “iyilik ve takva üzerinde yardımlaşın” sloganıyla bir araya geldiler.

Önde gelen işadamlarının da destek verdiği bu toplantıda Libya Çerkesleri arasındaki akrabalık bağlarını ve tanışıklığı güçlendirmek, ilerleyen günlerde sivil toplum kuruluşu oluşturmak, Çerkes toplumuna maddi yardımda bulunmak gibi konular konuşuldu. Toplantıda spor ve kültürel faaliyetlere de yer verildi. Futbol ve voleybol sahası kurulumu başta olmak üzere diğer sportif faaliyetler için de salon kurulum çalışmaları devam ederken satranç turnuvası düzenleme çalışmaları da yapılmaktadır.

Libya Çerkeslerinin bir kısmını El-Memâlîk el-Burciyye (Burcî Memlûkler), El-Memâlîk El-Çerâkise (Çerkes Memlûkleri) veya Al Dawlat Al Mamlukiat Al Sharkasia (Çerkes Memluk Devleti) 1382-1517 diğer bir ismiyle Memlûk Çerkes İslam Devleti döneminde Mısır’dan Libya’ya geçiş yapan Çerkesler oluşturmaktadır.

Aşiretül Çerakise olarak bilinen Misratalı Çerkesler şehrin en kalabalık ikinci topluluğunu oluşturuyor. Bu şehirdeki Çerkesler ise 1811 yılında Mısır Valisi Kavalalı Ali Paşa hükümetinin Memlûk politikası nedeniyle Libya’ya hicret etmek zorunda kalan Memlûk Çerkeslerinin torunlarıdır.

Sulṭân Kansu el-Ġavrî’ye ait olduklarını söyleyen Çerkesler kendilerini Çerkes olarak yaratan Allah’a şükrediyor.

Allah’tan Memluk torunlarına başarı ve hayırlar diliyoruz. Bizler Suriye, Ürdün, Filistin ve Türkiye Çerkesleri ve dünyanın her yerinden size en iyi dileklerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Toplantı alanına asılan Çerkes kabilesi misakı şerefi şu şekildedir:
Allahu Teala’nın kavilinden yola çıkarak;
Ey insanlar, şüphe yok ki biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık ve sizi, aşiretler ve kabileler haline getirdik tanışın diye; şüphe yok ki Allah katında sevabı en çok ve derecesi en yüce olanınız, en fazla çekineninizdir; şüphe yok ki Allah, her şeyi bilir, her
şeyden haberdardır. (Hucurât Suresi 13.Ayet)
İyilik ve takva üzerinde yardımlaşın. Allah’a karşı takvalı olun. (Maide suresi 2.ayet)
-Kabilenin bütünlüğü korumak ve siyasi görüşlerin bölünmeye sebep olmasını engellemek ve kabile bireyleri arasında güveni sarsılmaz hale getirmek.
-Kabilenin seçtiği iktidara saygı duymak.
-Kabilenin 17 şubat devriminde kurban etmiş olduğu şehitlere saygı duymak.
-Müslümanın müslümana kanı malı ve ırzı haramdır sözüne inanarak herhangi bir bölüşme söz konusu olduğunda herkesin karşı çıkması ve sorumluluğu sahiplenmesi.
-Kabilenin sözünden çıkarak ve bireysel bir şekilde her hangi bir olaya karışması halinde dışlanır ve sorumluluğunu kendi üstlenir.
-Her hangi bir olay olması halinde Mısrata şehrinde ve diğer şehirlerde kabile meclisleri ile iletişimde  bulunmak ve olayın en hızlı şekilde haledilmesi için çaba göstermek.
-Kabilenin haklarını alması için yasal yoları kullanmak ve yasal olmayan yolları engellemek.
Toplantı sırasında dağıtılan bildiri de aşağıdaki şekildedir:
Bismillahirrahmanirrahim;
1) 7 şubat devrim şehitlerini göstermiş oldukları kahramanlıktan dolayı rahmetle anıyoruz.
2) Çerkeslerin bulunduğu Libya’daki tüm şehirlerin birlikte ve barışta olması için bütün çabaları sarfetmek ve diğer kabilerle çalışmak.
3) Ülkenin güvenliğini ve huzurunu bozacak ve 17 şubat devrimi ilkelerine karşı çıkan olaylarda Askeri ve emniyet güçlerine yardımda bulunmak.
4) Şehit gazi ve kayıpların aileleri bizim sorumluluğumuzun altındadır haklarını almaları için tüm çabaları sarf ederiz.
5) 17 şubat devrimi kırmızı çizgidir geçilmesi kimseye izin verilmez.
6) Bir kanun devleti oluşması için tüm yolları denemeye hazırız.
Yaşasın özgür Libya
Es selamünaleyküm ve rahmatu Allah ve berekatühü.


Yorumlar
  1. عادل

    الشراكسة قدموا الى ليبيا على ثلاث او 4 هجرات اولها كان منذ مئات السنين في حروب القفقاس الاولى ومن استوطن منهم هم شراكسة مدينة مصراته وماتبعها من هجرات من مصراته الى بنغازي وغيرها من المدن…الهجرة الثانية كانت بعد مذبحة القلعة في مصر والتي ارتكبت في حق الامراء البرجيين الشراكسة وهم شراكسة الزاوية حاليا ااما الهجرة الثالثة كانت لعائلات تولت مناصب قيادية اثناء الحكم التركي ومنهم متصرفيين وولات وعسكريين و الكثير منهم استوطن مدينة طرابلس حتى يومنا هذا كعائلة عبارة الطرابلسية الشهير التي تنحدر من قبيلة الاباضات الشركسية التي تعود الى جمهورية ابخازيا شمال القفقاس وغيرها الكثير من العائلات…هجرة سنة 1864 او ماتعرف بعام النكبة الشركسية والتي كانت السبب الرئيس في هجرة الشراكسة الى الشام سوريا والاردن وفلسطين اما بالنسبة لليبيا فقد توصلت انا وأحد الاصدقاء الى أن أحد العائلات الشركسية المعروفة في مدينة مصراته تعود هجرتها الى العام 1864 وذلك لان هذه العائلة تمتلك الدامغة الشركسية وقد قدموا الى ليبيا من منطقة ديار بكر بتركيا .
    .و الرأي الاخر حول هجرتهم
    هو ان الشراكسة بشكل عام تم تهجيرهم الى تركيا من قبل الروس عام 1864-1861 لكن شراكسة ليبيا قبل ذلك التاريخ بكثر جدا” اي مع بدايات الحرب الروسية القفقاسية و قبلها و اغلب الظن ان شراكسة ليبيا تم تهجيرهم من شبة جزيرة طامان عند مضيق بحر ازوف ( كيرتش ) زمن السلطنة العثمانية
    بالنسبة لشراكسة ليبيا هناك عدة فرضيات منها …
    ١ . عدد منهم من بقايا المماليك هربوا من مصر بعد مذبحة القلعة .
    ٢ . جاؤوا إلى ليبيا أثناء سيطرة الدولة العثمانية على ليبيا كعسكر و موظفين الخ .
    ٣ . هناك معلومة تفيد أن عدد من الشراكسة هاجروا مباشرة من شركسيا إلى ليبيا وايطاليا قبل حوالي 300عام او اكثر ربما بمساعدة الاتراك أو الصقليين أو الجنويين .
    ربما يكون شراكسة ليبيا مزيج من هؤلاء و جميع الفرضيات صحيحة ……

  2. عادل

    شراكسة ليبيا .
    هم خليط من قبائل الشركس منهم من بقايا المماليك بعد مذبحةالقلعة عام 1811.ومنهم من جاؤوا إلى ليبيا أثناء سيطرة الدولة العثمانية كعسكر و موظفين و غيرهم
    و منهم من هاجروا مباشرة من شركسيا إلى ليبيا وايطاليا قبل حوالي 350 عام او اكثر وربما بمساعدة الاتراك أو الصقليين أو الجنويين

  3. Abhazyanın gürcistan’ ın bir parçası olduğuna dair haberinizi yayımdan kaldırmanız dolayısıyla Ajans Kafkas’ ı kınıyorum. Bu haber bu sayfada durmalıydı. Abhazya bizim bir parçamızdır. Abhazya, özgürlüğü için savaşan herkesin ABHAZYA’ sıdır. Bizde uluslararası ilişkilerin lazım gerektirdiği kıvırtmalar yoktur. gürcüler yiyorsalar gelsin alsınlar.