Bağımsızlık yıldönümünde “tanıyın” mesajı

Berlin-Stasbourg/Ajans Kafkas – Bağımsızlığın 17. yıldönümünde Avrupalı Çeçenler dünyaya “tanıyın” mesajı verdi.

Berlin’de yapılan  mitinge Almanya’da yaşayan Çeçen mültecilerin yanı sıra, Çeçen siyasetçiler ve sivil toplum temsilcileri katıldı. Mitingde savaş gazilerinden Suliman Yunusov, Yaragi Sulimov ve Direniş Hareketi’nin aktif katılımcılarından Rubati Mitsayeva birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, son yaşanan gelişmelerin, Çeçen-İçkerya’nın bağımsızlığının uluslar arası alanda tanınması için kendilerine ümit verdiğini dile getirdi.

Bağımsızlık savaşında şehit düşenlerin de anıldığı mitingde, ABD ve Avrupa ülkelerine, Rus işgalcilerin Çeçen sivillere yönelik gerçekleştirdiği soykırım ve etnik temizlik hareketleri de göz önünde bulundurularak Çeçenya’nın bağımsızlığını tanıma çağrısı yapıldı.

Strasbourg’daki mitingde de Batı’ya bağımsızlığı tanıma çağrısı yapıldı. Üniversite meydanında gerçekleştirilen mitingde, Çeçenya’nın tarihi olarak Çeçenlere ait olduğu ve Çeçenlerin hiçbir zaman Rusya’ya gönüllü olarak katılmadığı vurgusu yapıldı. Soykırım, insanlık suçu, askeri suçlar, yasaklanmış silah kullanımı, yargısız infaz, insan kaçırma ve daha bir çok suçun Çeçen halkına karşı Rusya devletinin işlemiş olması Çeçenya’nın bağımsızlığına gerekçe olarak gösterildi.

Mitingde ayrıca, Rusya’nın son Gürcü-Oset ve Abhaz anlaşmazlıkları konusundaki tutumu da kınandı. Anlaşmazlıkların kaynağı olarak Rusya’nın böl-parçala-yönet politikası gösterildi ve sorumluluğun Rusya’ya ait olduğu vurgulandı. Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıması ise, Rusya’nın, kendi menfaatleri doğrultusunda Kafkasya’daki anlaşmazlığı derinleştirme çabası olarak değerlendirildi.

Katılımcılar, dünyaya şu üç mesajı iletti: 1- Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıma sürecinde dayandığı işgal ve jenosit gibi sebeplerden yola çıkarak bir an önce Çeçen-İçkerya’nın bağımsızlığının tanınması; 2- 1990’dan bu yana Rusya’nın Çeçenya’da işlediği suçların soruşturulması için ve uluslar arası mahkemede yargılanması için uluslar arası bir komisyon oluşturulması. 3- Kafkasya’da kardeş halklar arasında barışın bir an önce temin edilmesi. CHCHPRS/ÖZ/HT