Çeçen trajedisini anmak da Ruslara düştü!

Moskova/Ajans Kafkas – Çeçen-Rus savaşının en kanlı sayfalarından biri olan Samaşki katliamının 13’üncü yıldönümünü anmak da yine Rus insan hakları örgütlerine kaldı.

Dün akşam Moskova’nın Puşkin meydanında Çeçenya’nın Samaşki köyünde 7-8 Nisan 1995’de gerçekleştirilen temizlik operasyonunda öldürülen 100’ü aşkın kurban anıldı.

Eyleme Savaş Karşıtı Kulüp, İnsan Hakları Merkezi ‘Memorial’, Savaş Karşıtı Hareketler Komitesi üyelerinden oluşan 27 kişi katıldı. Anma gösterisine katılanlar ‘Samaşki, 100’den fazla ölü. Unutmayacağız, affetmeyeceğiz’, ‘Samaşki’de sivilleri öldürenler bugüne kadar cezalandırılmadılar’, ‘Askeri suçlular cevap vermeye!’, ‘Samaşki, hiçbir zaman bir daha olmasın’ yazılı pankartlar taşıdı.

Memorial’ın Caharkale’deki temsilcilerinden Natalya Estemirova "Bence bu suçu sadece öldürenler değil, aynı zamanda onu gizleyen ve soruşturmayanların da işlediğini düşünüyorum. Samaşki’deki vahşet soruşturulmuş olsaydı Rus askerlerinin sivillere yönelik Novıi Aldı ve Starıye Promısla’da 2000’de gerçekleştirmiş olduğu toplu cinayetler olmazdı. Bundan dolayı sadece o zaman ateş eden ve kesenleri değil aynı zamanda savcılık masalarında oturanları da suçluyorum" dedi.

Memorial Başkanı Oleg Orlov da "Çeçenya’da işlenmiş askeri suçlara bağlı diğer tüm adli soruşturmalarda olduğu gibi Samaşki ile ilgili soruşturma da durduruldu. Askerlerin hareketlerinde bir suç bulunamadı" deyip ekledi: "Bu tür suçların soruşturulması ve cezalandırılması için ülke yönetiminin siyasi iradesi lazım. Bu yok. Aksine yönetim tüm bunları işleyenleri kahraman ilan ediyor. Bundan dolayı da ülkemizde ciddi siyasi değişiklik olmaz, adaletin inşasını beklememek lazım."

Savaş Karşıtı Kulüp adına yayınlanan mesajda ise "7-8 Nisan 1995’de Samaşki köyünde yürütülen ‘temizlik’ operasyonunda açılan ateşin kurbanı yüzlerce sivil Rus ve Çeçen kadın, ihtiyar oldu. Bu suç dolayısıyla kimse cezalandırılmadı. Eylem organizatörleri şuna inanıyor: Askeri suçların cezasız kalması, eylemler ve yeni suçları doğuruyor, savaşın ve Kuzey Kafkasya’da gergin durumun devam etmesini doğuruyor" denildi.

Samaşki baskını Çeçenya’daki birinci savaşın Rus ordusunun acımasızlığının sembolüydü. İkinci savaşın sembolü ise Novıye Aldı oldu. KU/ÖZ/