Gürcistan ve ABD stratejik ortak oldu ama…

Washington/Ajans Kafkas – Rusya’nın nüfuz alanından çıkmaya çalışan Gürcistan, ağustosta çıkardığı savaşta dayanışma içinde olduğu ABD ile ‘stratejik ortak’ oldu. Uzun süredir beklenen stratejik ortaklık anlaşması 9 Ocak’ta ABD Dışişleri Bakanlığı’nda imzalanırken içeriği gizlenen anlaşmanın Gürcistan’ı Rusya’dan koruyup koruyamayacağı belli değil.

ABD ve Gürcistan Dışişleri Bakanları Condoleezza Rice ile Grigol Vaşadze’nin imza koyduğu anlaşmaya 20 Ocak’ta göreve başlayacak yeni Amerikan başkanı Barack Obama’nın aynı iştiyakla destek verip vermeyeceği de meçhul. Zira Obama Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne destek verdiğini açıklasa da başta Avrupa olmak üzere Moskova ile yaşanan gerilimlerden zarar gören Batılı ülkeler yeni Amerikan yönetiminden Rusya ile ilişkilerini hal yoluna koymasını bekliyor. Üstelik anlaşmayla ilgili mevcut yönetimin Obama’nın geçiş ekibiyle müzakere edip etmediği de meçhul. Gürcü lider Mihail Saakaşvili’nin kısa süre önce dışişleri koltuğuna oturttuğu Vaşadze mevcut yönetimin gelecek yönetimle bu konuyu müzakere etmiş olması gerektiğini vurgularken anlaşmanın mimarı ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, konuyla ilgili soruyu “Herkesle görüşüyoruz” diyerek geçiştirdi. Gürcistan muhalefeti de bu duruma dikkat çekmek için anlaşmayı ‘Bryza-Saakaşvili ittifakı’ diyerek küçümsüyor.  

İmza töreninde ise Vaşadze, anlaşmanın imzalanmasını Gürcistan halkı için tarihi bir gün olarak niteleyip "Gürcistan yüzünü batı dünyasına dönmeli. Biz ABD’nin yaptıkları için minnettarız ve ortaklığımız hakkındaki bu belge Gürcistan için sadece hak değil, aynı zamanda Gürcistan’ın yerine getirmesi gereken sorumluluk. Biliyoruz ki, açık, demokratik ve liberal toplum olmamız lazım ve bu amaca ABD ile ulaşacağız" dedi.
Rice da "Bu belge, ülkelerimizin güvenlik, savunma, kültür ve ekonomi alanında ne kadar ileriye gittiğini gösteriyor. ABD her zaman Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü destekledi ve desteklemeye devam edecek" diye konuştu. Rice, Gürcistan’ın ABD’nin dostu olduğuna inanması gerektiğini de vurguladı.

İmza töreni Gürcistan televizyon kanallarında canlı olarak yayınlanırken Gürcü muhalefeti anlaşmanın içeriğinin açıklanmamasını eleştirdi. Anlaşmanın Gürcistan’ın NATO’ya üye olabilmesi için askeri ve siyasi reformlara tabi tutulmasını öngördüğü söyleniyor. Amerikan yönetimi, geçen yıl Avrupalı müttefiklerinin Gürcistan’ın NATO’ya üyelik yolunu açmamalarına ve ağustostaki savaşta Gürcü yönetimine gerekli desteği vermemelerine kızmıştı. Anlaşma, Washington’ın Avrupa’ya kızgınlığının ifadesi olarak da yorumlanıyor. FT