Slav kardeşliğine enerji köprüsü

Rusya, Arnavutların tek yanlı bağımsızlığıyla Kosova’yı yitirmesi gün meselesi haline gelen Slav kardeşi Sırbistan’la enerji köprüsü kuruyor. Sırbistan, 2.2 milyar dolarlık anlaşma ile Güney Akım projesine dahil edildi. Sırp petrol şirketi NIS’in yarısı da Gazprom’un oldu. Putin, ‘Kosova’da bize güvenin’ mesajı verdi

MOSKOVA – Batı’nın ‘Kosova’nın bağımsızlığı sopasına karşılık AB’ye üyelik havucunu’ sunduğu Sırbistan, şimdilik çareyi Ortodoks kardeşliği ve hamiliğini yapan Rusya ile ekonomik ilişkileri derinleştirmekte buluyor. Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç ve Başbakan Voyislav Koştunitsa’yı dün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e konuk olurken iki ülke arasında milyarlarca dolarlık enerji köprüsü kuruldu.
Putin ve Tadiç ile Koştunitsa’nın katıldığı törenle imzaların atıldığı 2.2 milyar dolarlık anlaşmayla Rus enerji devi Gazprom, Nabucco doğalgaz boru hattına rakip olarak gösterilen Güney Akım projesine Bulgaristan’ın ardından Sırbistan’ı da katmış oldu.

500 milyon avroluk satış
Bu anlaşma Gazprom’un Sırbistan’da doğalgaz depolama tesisleri kurulmasını da öngörüyor. Buna ilave bir protokolle Gazprom Sırp devlet petrol tekeli NIS’in yüzde 51 hissesini satın alıyor. NIS’in satışının maliyeti açıklanmazken, Sırp medyası Gazprom’un 500 milyon avro ödeyerek bir o kadar da modernizasyona harcayacağını yazdı. Avrupa’da enerji hâkimiyeti kurmaya çalışan Rusya, Karadeniz’in altından Bungaristan’a çıkıp İtalya’ya uzanan 900 km.’lik Güney Akım doğalgaz boru hattına Batı yönünde Sırp kolunu takarak, 15 milyar dolarlık projeye olası yeni kollar eklemenin de yolunu açmış oldu. Rusya lideri Putin bu anlaşmanın önemine "Sırbistan, Rusya’nın Güney Avrupa’ya gaz ithalinde anahtar bir kavşak oluyor" sözleriyle vurgu yaptı.
Anlaşmaların imzalanmasının ardından Tadiç ve Koştunitsa’yla Kremlin’de bir görüşme yapan Putin, Kosovalı Arnavutların kısa süre içinde ilan etmesi beklenen tek taraflı bağımsızlığa karşı Belgrad’ın istediği desteği yineledi. Kosova’nın bağımsızlığına kesinlikle karşı olduklarını belirten Putin, "Bu uluslararası hukuk sistemine ciddi zararlar verir, diğer bölgelerdeki istikrar için kötü sonuçlar doğurur" ifadelerini kullandı.
Rusya liderine şükranlarını ileten Tadiç de, "Rusya’nın Kosova konusundaki tutumuna derin saygı duyuyoruz. Kosova’daki çıkarlarımızı uluslararası hukuk temelinde savunacağız ve başka türlü bir yola sapmayacağız" diye konuştu.

Tadiç de Brüksel’de
Sırpların Moskova çıkarmasına paralel olarak Brüksel’de AB, BM ve NATO’yla dirsek temasına geçen gerilla liderliğinden Kosova başbakanlığına terfi etmiş Haşim Taci, bağımsızlığa sadece ‘günler kaldığı’ mesajını verdi. Önceki gün Taci’nin görüştüğü Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Kosova’nın kurumsallaşmasına mali destek vereceklerini söyledi. Kosova başkenti Priştine de dün Arnavutluk Devlet Başkanı Bamir Topi’yi ağırladı. Topi "Bizim güçlü arzumuz daha ilk saniyelerinde Kosova’yı tanıyan ilk devlet olmaktır" vurgusu yaptı. Topi, Sırbistan Kosova’ya ekonomik ve enerji yaptırımı uygularsa bunun etkilerinin de sıfır olacağını söyledi. Radikal