Abhazya’da nüfus S.O.S veriyor

Sohum/Ajans Kafkas – 19. yüzyıldaki Rus işgalinden bu yana Abhazlar aleyhine demografi krizi yaşayan Abhazya, her geçen yıl doğan çocuk sayısının azalmasıyla ciddi bir nüfus krizine doğru gidiyor.

Abhazya Ekonomik Gelişim Partisi (AEGP) ülkenin nüfuz krizine düzenlediği bir yuvarlak masa toplantısıyla dikkati çekti. Toplantıda her yıl doğan insan sayısında ortalama 47 azalma görüldüğü ve son yıllarda sadece 1995’te artış yaşandığı kaydedildi.

AEGP Başkanı Beslan Butba ve çalışma arkadaşları Beslan Barateliya, İlya Gamisoniya ve Gennadi Ardzinba, Aytayra temsilcisi ve devlet başkanlığı bünyesindeki Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Oleg Damenia, Dünya Abhaz-Abazin Halkları Birliği Genel Sekreteri Gennadi Alamia, Milli Birlik Forumu Başkanı ve milletvekili Daur Arşba, Milli Birlik Forumu Sekreteri Astamur Taniya, Birleşik Abhazya Hareketi üyesi ve Sivil Meclis Başkan Yardımcısı Daniil Ubiriya, Abhazya Halk Partisi Başkanı Yakub Lakova ve gazetecilerin katıldığı toplantıda AEGP Başkan Yardımcısı ekonomist Beslan Barateliya bir tebliği sundu.

Barateliya doğum oranlarında artışın yaşandığı 1995’de 2679 bebek dünyaya geldiğini belirterek, "Bundan sonraki tüm yıllarda doğan bebek sayısı istikrarlı şekilde düştü. Bu tüm milletler için geçerli. Abhazya’da her yıl ortalama olarak doğan bebek sayısı 47 kişi azalıyor" dedi.

Okullar kapanabilir

2007’nin 11 ayında 848 erkek ve 811 kız bebeğin dünyaya geldiğini kaydeden Barateliya "Eğer bu bundan sonra da böyle devam edecek olursa, 10 veya 15 sene sonra yıllık Abhazya’da doğan bebek sayısı yaklaşık 1000 olacak" ifadelerini kullandı. Barateliya’ya göre bu tablo eğitim kurumlarındaki öğrenci sayısına da yansıyor. Şöyle ki 90’lı yılların ortalarında birinci sınıf öğrencisi 3564 iken bu sene 2762 olarak tespit edildi. Bu süreç tersin çevrilmezse yakın bir gelecekte köy okulları kapanma riski ile karşı karşıya kalacak. Bir başka sorun istihdam alanında ortaya çıkacak. Çalışabilir insan sayısında görülecek azalma yabancı işçi talebini ve dolayısıyla gözü artıracak.

En az üç çocuklu aileler olmalı

Hissedilir bir büyüme için her ailede en az üç çocuk olması gerektiğini vurgulayan Barateliya şu değerlendirmeyi yaptı: "Başarısız demografik durumun nedenlerinden biri az doğum, diğeri evli olmayan kadın ve erkek sayısının fazla olması. Resmi istatistik yok ancak evlenmeyen çok sayıda insan var. Ülkede artık üç çocuklu aileleri çok çocuklu aileler olarak görmeye başladık. Elbette bu bir iki senede çözülebilecek bir konu değil ancak yürüttüğümüz bir anketin sonucuna göre birçok kişi 3-4 çocuk sahibi olmaya hazır ve bu umut veriyor. Ankete katılanların yüzde 80’i doğum oranlarındaki düşüşün asıl nedeninin işsizlik ve düşük gelir gibi ekonomik etkenler olduğunu düşünüyor. Gelişmiş ülkelerde kadınlar 1-2 çocuk sahibi olmayı doğru buluyor. Abhazya’da kadınlar ortalama üç çocuk doğurmaya hazır. Bu, birçok gelişmiş ülkeden farklı olarak bizim halen potansiyelimiz olduğunu gösteriyor. Ama ailenin düşük geliri doğum oranının artmasına imkan vermiyor. Birçok kadın, çocuğun doğumunda devlet kendisine üç bin dolar öder ve de ileriki dönemde de bazı haklar tanıyacak olursa üç ve daha fazla çocuk doğurmaya hazır."

Diasporadan dönüş şart

Milli Birlik Forumu Sekreteri Astamur Taniya ise, ülkedeki demografik durum için ‘ağır’ ifadesini kullanıp ekledi: "Elimizde göç ve geri dönüş konusunda kesin bilgiler yok. Annelik fonunun oluşturulması düşünülebilir. Doğum konusunda yapılacak propagandalar da önemli."

Birleşik Abhazya’dan Daniila Ubiriya’ya göre ise, doğan çocuk başına devletin ödeyeceği belli miktarda para aileleri teşvik edebilir. Halk Partisi lideri Yakub Lakoba da, diasporada yaşayan Abhazların anavatanlarına dönüşlerinin sağlanması için çalışmalar yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak "Sadece Abhazya içinde demografi sorunu çözülemez, yurttaşlarımızın dönmesi lazım" dedi.

Gennadi Alamia da, nüfus sorununun devlet politikasına dönüştürülmeden çözülmesinin mümkün olmadığını belirterek "Devletin dışında insanları aile kurumuna, birkaç çocuk sahibi olmaya özendirecek sivil kurumların kurulması lazım" dedi. Milletvekili Daur Arşba da, devletin önceliği demografi, savunma ve eğitime vermesi gerektiği üzerinde durdu. APSNS/ÖZ/FT