Atlantik Konseyi Sohum’u ‘derinden’ dinledi

Sohum/Ajans Kafkas – NATO’nun sivil propaganda aracı olarak ortaya çıkan düşünce kuruluşu ABD Atlantik Konseyi, Abhaz-Gürcü sorunuyla ilgili yayınlayacağı rapor nedeniyle Abhazya’yı ziyaret edip yönetimin bütün kanatları ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptı. Görüşmelerde Abhaz tarafı, Gürcistan’ın bölgede durumu gerginleştiren askeri faaliyetleri hakkında bilgi verip Sohum’un Abhaz-Gürcü sorununa ilişkin düşüncelerini aktardı.  

Kolombiya Üniversitesi Harriman Enstitüsü Rusya ve Gürcistan’la ilişkiler konusunda çalışan ekibin başkanı Prof. David Filips, Kolombiya Üniversitesi’nden Prof. Katarina Nepomniaşaya ve Aleksandr Kuley’den oluşan Atlantik Konseyi heyeti, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Başbakan Aleksandr Ankvab, Güvenlik Konseyi Sekreteri Stanislav Lakoba, Abhazya Savunma Bakanı Merab Kişmariya ile ayrı ayrı görüştü. Bagapş’la görüşmeye Lakoba ve Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Maksim Gvinciya da katıldı. Heyet başkanı Philips, Abhazya’ya durumu, ülke yönetiminin Gürcü-Abhaz anlaşmazlığının çözüm perspektifleri hakkındaki düşüncesini öğrenmek için geldiklerini anlattı. 

‘Tüm sorumlu Gürcistan’

Bagapş da Gürcistan’la müzakere sürecinin neden kesildiğini ve mevcut duruma nasıl gelindi hakkında bilgiler verdi. Abhazya lideri, Tiflis’in 2006’da Moskova Anlaşması’nı ihlal ederek Kodor’un üt kısmına asker yığmasıyla müzakere sürecinin kesildiğini, yeniden başlaması için de bölgenin askerden arındırılması ve Gürcistan’ın saldırmazlık anlaşması imzalaması gerektiğini söyledi.

Var olan gerilimin son dönemlerde Gürcistan’ın askeri faaliyetleriyle iyice tırmandığına dikkati çeken Bagapş, buna karşın Rus barış gücündeki asker sayısının da mevcut anlaşmalar çerçevesinde Sohum’un talebi üzerine artırıldığını belirtti.

‘Gürcistan’a asla dönmeyiz’

Bagapş, Tiflis’in istediği şekilde Rus barış gücü askerlerinin çekilmesi ya da barış gücünün başka ülkelerin katılımıyla formatının değiştirilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Bagapş, Abhazya’nın hiçbir zaman Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içerisine dönmeyeceğini ve kimsenin kendilerini buna zorlayamayacağını belirterek "Biz yan yana yaşamaya, normal medeni ilişkiler kurmaya ve hukuki demokratik devlet inşasına hazırız. Ama bunları sadece iki bağımsız devlet olarak yaparız" dedi.

‘Bütün Kafkasya savaşa sürüklenir’

Bagapş müzakere süreciyle ilgili bilgi verirken Gürcistan’ın bütün Kuzey Kafkasya’yı içine alacak bir savaşa hazırlandığına işaret ederek şunları söyledi:
"Gürcistan ve Abhazya arasında 1993’den beri devam eden müzakere sürecinde politikacılar, askerler, gençlik örgütleri, gazeteciler ile karşılaştık. Bizler ayrılık bölgesinde meydana gelen her türlü sorun ve meseleyi müzakere ettik. Sonuçta son derece iyi bir şekilde anladık ve anlıyoruz ki, Gürcistan ile sorunun çözümünde barışçıl çözüme alternatif yok. Gürcistan’da iktidara Mikhail Saakaşvili’nin gelişiyle durum değişti, diyalogun yerini askeri ifadelerin almasını üzüntüyle karşılıyoruz. Gürcistan yönetimi savaşın bir çıkış yolu olmadığını anlayıncaya kadar diyalog kurmak çok zor. Gürcistan’ın çok yoğun şekilde silahlanması iyiye işaret değil. Aslında bu Gürcistan’ın bağımsız bir devlet olarak kendi meselesi. Ama bizi ve Güney Osetya’yı endişelendiriyor, Gürcistan ne için böylesine silahlanıyor ve kime karşı savaşacak? Herhalde Rusya, Türkiye veya Ermenistan’a karşı değil. Tüm bu silahlar zamanında durdurulmadığı takdirde Abhazya ve Güney Osetya’ya karşı kullanılacaktır. Eğer Abhazya ve Güney Osetya’da savaş parlarsa, tüm Güney ve Kuzey Kafkasya’yı kuşatır."
Tüm sorunların müzakere masasında çözülebileceğini ifade eden Bagapş, bunu da sadece halkının iyiliğini isteyen cömert politikacıların yapabileceğini söyledi. Bagapş, ayrıca savaş sonucunda Gürcistan’da 230 bin mültecinin oluşmasından dolayı da suçlanması gereken tarafın Abhazya değil Gürcistan olduğunu vurguladı.

‘Bağımsızlık istiyoruz’

Heyetle görüşmede Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreteri Lakoba da Gürcistan ile Abhazya arasındaki ilişkilerin zorluklarını ve ülkenin bağımsızlığının tanınmasının tarihi ve hukuki boyutlarını anlattı. Lakoba "Abhazya’da durum basit değil. Saakaşvili’nin tüm taktiği tehditler ve Abhazya meselesinin güç yoluyla çözülmesi gerektiği üzerine inşa edilmiş. 2006 yazında Kodor Vadisi’nin yukarısına yapılan silahlı saldırı ve orada askeri alan oluşturulması bunu doğruluyor. Tiflis sayesinde Gürcü-Abhaz müzakere süreci on yıl öncesine döndü” dedi.

‘Püskürtürüz’

David Philips’in ‘Abhazya yönetiminin ayrılık meselelerini çözüme kavuşturma konusundaki stratejileri ve Abhazların ne istediği konusundaki soruları üzerine Lakoba "Biz bağımsızlık istiyoruz ve hiçbir zaman bunu gizlemedik. Kosova’daki olaylardan sonra Abhazya’da ruh hali sağlamlaştı. Bizim için Gürcistan da Sırbistan gibi. Abhazya’da demokratikleşme ve sivil toplumun gelişmesinde büyük başarılar elde ettik" dedi. Savunma Bakanı Kişmariya da heyete "Abhazya Silahlı Kuvvetleri komşu devlet Gürcistan’dan gelecek her türlü saldırıyı püskürtmeye hazır" mesajı verdi. ÖZ/FT