Şafak Tavkul anısına

25 Haziran 2021 sabahı Hakka yürüyen Şafak Tavkul’u 1978 yılında 15 yaşında bir delikanlı iken tanıdım.

O tarihte İstanbul’da yayın hayatına devam eden “Kuzey Kafkasya” dergisinin yazı işleri müdürüydüm. Bir gün elime bir mektup ulaştı. İçinde karakalem Kafkas figürü çizimler vardı. Mektubu yazan 15 yaşında bir genç olan Şafak Tavkul’du.

Çizimleri yayımladık. Ardından yeni çizimler geldi. Biz farkında değildik ama Türk Sanatı büyük bir sanatçı kazanıyordu. Daha sonra abisi Ufuk Tavkul’u tanıdık. Şu an Ankara Üniversitesinde Profesör olan abisi Ufuk Tavkul, dergiye Kafkasya ve Karaçay Edebiyatı ile ilgili yazılar göndermeye başlamıştı.

1979 yılında Istanbul’a gelişlerinde, Tavkul kardeşlerle yüz yüze de tanışmıştık. Daha sonraları Şafak çok ünlü oldu. Türk resim ve karikatür sanatının en iyilerinden oldu. Belgeseller çekti, TRT’de resimle ilgili programlar yaptı.

Son yıllarında çok yoğun bir tempoda çalışıyordu. Buna rağmen Kafkas Vakfı olarak davetimize icabet ederek, öğrencilerimizle altı ay boyunca atölye çalışmalarında bulundu.

Bu yoğun tempoya Şafak kardeşimin bünyesi dayanamadı. Amansız hastalığa yakalandı. Bir yıldır bu hastalıkla uğraşıyordu. Dervişmeşrep olan Şafak bunu da tevekkülle karşıladı. Son nefesine kadar çalıştı.

Abisi Ufuk ile telefonda karşılıklı ağladık.

Şafak çok özel ve güzel bir insandı. Toprak gibi alçak gönüllüydü. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın Şafak için “Değerli ağabeyimi kaybettim” diye taziye yayınlıyor. Başka bir çok ünlü de onun için peş peşe taziyeler yayınladı. 

Şafak ne güzel dostlar biriktirmiş. Bunları anlatmaz, biz de ölünceye kadar bilmedik.

Şafak, hep bizim için Karacay Şafak oldu. Hep öyle yaşadı.

Allahım, biz ondan razıyız, sen de razı ol. Mekânı cennet olsun.

Diaspora

Bu makalede yer alan görüşler yazara aittir ve Ajans Kafkas'ın editöryel politikasını yansıtmayabilir.
Diğer Köşe Yazıları