Türkiye, Rusya. Alanya’da yapılan zirveden son durum

Türk ve Rus Dışişleri Bakanları Üst Düzey İşbirliği Konseyi Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısında Antalya’ da bir araya gelen, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov. Dışişleri Bakanlığı başkanlığında Alanya’da yapılıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın da 6 Aralık Moskova ziyaretinde de Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile görüşmesi bekleniyor.

Toplantının ana başlıkları ikili, bölgesel ve uluslararası sorunlar görüşülecek. Görüşmenin ana merkezi Suriye ve Halep’te yaşanan son gelişmelerde ele alınacak. Suriye’nin Kuzeyinde, Azez-El Bab-Cerablus hattı ve Fırat kalkanı harekatınında görüşüleceği toplantının En önemli başlığı Bab’da Türk Silahlı Kuvvetlerine yapılan saldırı ve Fırat Kalkanı operasyonu

Toplantının bir başka konusu ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Esad Açıklaması Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un Rus-Türk anlaşmalarına aykırı açıklama yapması toplantının başlıca konularından

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ortak basın açıklaması.

Bakan Çavuşoğlu,
“Bölgesel konuları değerlendirdik. Türkiye Rusya birlikte hareket ederse birçok sorunu çözebiliriz. Suriye-Irak konusundaki işbirliğimiz bölgenin barışı, istikrarı çok önemli. Sayın Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık telefonla görüşüyorlar. Biz de Sergey ile her platformda bir araya geliyoruz.”
“Halep’te maalesef siviller ölüyor. Suriye’de ateşkes sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması lazım. Siyasi çözüm konusunda Rusya’yla ortak anlayışımız var”

Bakan Lavrov,
“Suriye ile ilgili Türkiye’yle hem fikiriz. Suriye de akan kanın bir an önce durması lazım. Bu konuda Türkiye ile işbirliğimiz devam edecektir. Uluslarası Suriye Destek Grubu çerçevesinde hız vereceğiz.

“Kafkaslarda,Karadeniz bölgesindeki konular da ele alındı ikili görüşmelerimizde. Ukrayna konusunu görüştük. Ukrayna- Rusya anlaşmazlık konusunda destek vereceğini söyledi sayın meslektaşım.”

Bakan Çavuşoğlu’na sorulan sorulardan biride Erdoğan’ın Esed’le iligili açıklamaları,

Bakan Çavuşoğlu “Türkiye’nin Fırat Kalkanı harekatının amacı son derece nettir. Biz bu bölgeyi DEAŞ’tan temizlemek istiyoruz. Ama siyasi çözüm olmazsa, Suriye’nin milli birliği, toprak bütünlüğü sağlanamazsa bugün DEAŞ’ı temizlersiniz yarın başka terör örgütü ortaya çıkar. Bir an evvel siyasi çözüme geçilemesi içn ateşkesin ilan edilmesini istiyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Esed konusundaki görüşümüz belli. 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Ateşkes, insani yardım siyasi çözüm konusunda Rusya ile hem fikiriz. Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz. Ne İran, ne Suriye ne Irak’ın toprağında gözümüz yok. Ben inanıyorum ki Rusya ile yakın işbirliğimiz, liderlerimizin vizyonu ve bizim çabalarımız bizi bu sonuca ulaştıracaktır.”

Bakan Lavrov Erdoğan’ın Esed’le ilgili açıklamaları,
“Putin ve Erdoğan üç defa telefon görüşmesi yaptılar. Anlaşmalar üzerinden devam ediyorlar. Şahsi görüşmelerinde konuşulan imzalanan dökümanlar çerçevesinde işbirliğimiz devam ediyor.”

Rus Bakana Times gazetesindeki ‘Rusya ve ılımlı muhalifler arasında Türkiye aracılık yapıyor’ iddiası.
Lavrov, ” biz siyasi bütün görüşlerle görüşmeye hazırız. Siyasi muhalifler şu anda göçmenlerden oluşuyor. Onlarla görüşemiyoruz. Ayrıca bir kısmıda Suriye’de gerçekten vatansever ve hiçbir yere gitmiyor. Sıkı bir şekilde gelişmeleri takip ediyor ve bir kısımlarla görüşeceğiz, iletişime geçeceğiz.”

Bakan Çavuşoğlu, “St. Petersburg’da ilk görüşme gerçekleştirmiştik. O görüşme kapsamında Rusya’nın muhaliflerle de görüşmesinde yarar var demiştim. Sergey de biz herkesle görüşmeye hazırız demişti. Rusya’nın yapıcı rolünü hiçbir zaman inkar etmedik. Suriye halkının içinde olacağı,kimsenin dışlanmadığı bir sistem olursa kalıcı bir çözüm olur. ”

Bakan Lavrov, Fırat Kalkanı operasyonunda yer alan Türk askerlerine yönelik hava saldırısı ile ilgili soruya ise. “Saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır.”

Ajans Kafkas – İstanbul -Nurçin Arslan