Kabardey-Balkar’da kadınların ağırlıkta olduğu vatandaşlar seferberlik ilanını protesto etti

Kabardey-Balkar’ın Baksan şehrinde bir grup vatandaş Rusya’da ilan edilen seferberliği protesto etti.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilan ettiği seferberlik kararına karşı Kafkasya’da eylemler devam ediyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından verilen bilgilere göre, toplam 300 bin yedek askerin cepheye çağırılacağı bildirildi. Kabardey-Balkar’da yakınlarının askere alınacağını öğrenen kadınlar Baksan şehrinde protesto gösterisi düzenledi. İnternet üzerinden örgütlenen ve aralarında erkeklerin de olduğu gruba karşı güvenlik güçlerinin müdahale etmediği gözlemlendi.

Çerkes Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Dr. Zeynel Abidin Besleney protestolarla ilgili, “Kabardey-Balkar’daki protestoların benzerlerinin Dağıstan’da olduğunu görüyoruz. Rusya’da son 20 yıldır çok ciddi bir baskı ortamı olduğunu unutmamak gerekir. İnsanların miting yapıp seslerini duyurma haklarının neredeyse hiç olmadığı bir ülkeden bahsediyoruz. Onun için henüz cılız gibi görünse de bu tepkiler çok dikkat çekici. Rusya savaş psikoloji içerisinde yaşayan bir ülkeye dönüştü. Buna rağmen ve devletin tüm iletişim araçlarıyla yaptığı propagandaya rağmen insanların seslerini yükseltmesi önemli.” ifadelerini kullandı.

Rusya Federasyonu’nun cephede verdiği kayıpların devlet otoritesinin sorgulanmasına yol açtığına dikkat çeken Besleney, “Rusya’nın son bir ayda cephede ciddi kayıpları oldu. Ordu teçhizatlarının eski olmasından, askerlerin motivasyonsuzluğuna kadar birçok problem olduğu ortaya çıktı, bunlar da Rusya ordusunun gücünün sorgulanmasına yol açıyor. Uluslararası siyaset alanında da ciddi anlamda izole olmuş görünen Vladimir Putin, aslında 2 yıldan fazladır toplum içine çok çıkmaması ve etrafında kendisini eleştirebilecek ya da tavsiyelerde bulunabilecek otoritede insan bırakmadığı için belki ülkede neler olup bittiğinden tam anlamıyla haberdar bile olmayabilir.” dedi.

Gelişmelerin Kafkasya boyutuna da değinen Besleney, “Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dünya siyasetinde ve uluslararası dengeler açısından tabii ki çok önemi var. Kafkasyalıları ilgilendiren duruma gelmek gerekirse, genç nüfus oranının yüksekliği ve yoksulluk gibi nedenlerden dolayı Rusya ordusunda Kafkasyalılar genel nüfusa oranla daha fazla temsil ediliyor. Böyle olunca elbette seferberlik onları daha fazla etkiliyor. Ayrıca şu anda azınlık halkların cepheye gönderildiğine dair bir algı da var. Doğal olarak insanlar bu savaşın doğru bir savaş olup olmadığını, neden onların cepheye gönderildiğini, televizyondaki haberleri sorgulamaya başlıyorlar.” dedi.

Kafkasya’nın tarihi bir dönemden geçtiğine ve Kafkas diasporasına önemli roller düştüğüne değinen Dr. Zeynel Abidin Besleney, “Rusya’nın uluslararası siyasetteki yeri ve Kafkasya’nın geleceği meselesinde çok kritik bir eşikteyiz. 1918, 1991 tarihlerinde yaşananlara benzer bir eşikte olduğumuzu düşünüyorum. Atılacak olan adımların ve alınacak kararların geleceğe büyük yansımaları olacaktır. Kafkasyalıların ve diasporanın öncelikle hedefi bu savaştan en az zararla nasıl çıkılabilir üzerine strateji geliştirmek olmalı. Diasporaya ciddi bir rol düşüyor, çünkü Rusya dışarısına çıkan Kafkasyalıların ve mecburen cepheye gitmek zorunda kalan Kafkasyalıların güvenlikleri açısından, cephede yaralanan, esir düşen askerlerle ilgili uluslararası kurumlarla ilişkiler kurabileceklerini ve onların durumlarını iyileştirecek projeler geliştirebileceklerini düşünüyorum. Çok hızlı harekete geçmek gerekiyor, yoksa durum binlerce insanımızı kaybedeceğimiz bir yere doğru gidebilir. Zaten hali hazırda Kafkasya’da yüzlerce insan öldü, bu sayının giderek artması mümkün. Ve öyle görünüyor ki silah altına alınmaya çalışılan 300 bin kişinin bu savaşın gidişatını değiştirmesi mümkün değil. Çünkü bu askerler iki hafta eğitim alarak cepheye sürülecekler. Belki bunların bir kısmı Ukrayna saflarına geçecek, bazıları esir düşecek, büyük bir kısmı ölecek ve sonra 300 bin de yetmeyecek, daha fazla insanın askere alınması gerekecek. Sonuç olarak toplumun tamamının seferberliğe dahil olduğu bir noktaya kadar gidecek olaylar gelişecek.” diye konuştu.

Kafkasyalıların ve Çerkeslerin savaşlarda kaybedecek canları olmadığının altını çizen Besleney, “Modern Rusya tarihinde seferberlik ilanı üçüncü kez yapılıyor, ilk ikisi Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanıyor, üçüncüsü ise şu an. Bu da ne denli kritik bir süreç içerisinde bulunduğumuzu gösteriyor. Elbette diasporadaki Kafkasyalılar, Kafkasya’da yaşayanlara ne yapıp yapmayacaklarını söylememeli, ancak belli yardımlarda öne çıkabilirler, bu haksız savaşın içerisinde yer almak istemeyen tüm Kafkasyalılara, Çerkeslere elinden geldiğince yardım etmeli, alternatif rotalar sağlanmalı. Gerekirse onların gidebileceği Gürcistan gibi ülkelerin yönetimleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiler kurulmalı. Kafkasyalıların, Çerkeslerin artık böyle haksız savaşlarda kaybedecek canları yok.” ifadelerini kullandı.

Kabardey-Balkar’da askerlik çağındaki erkeklerin cumhuriyet sınırları dışarına çıkmasının yasaklandığı açıklandı.