Azeri muhalefet yeni eylemler planlıyor

Polisin sert müdahalesine sahne olan öğrenci ve muhalif grupların protestolarından sonra yeni gösteriler için hazırlıklar başladı İbrahim Ali / Dünya Bülteni – Bakü

Son günlerde uzun yıllar aradan sonra peşpeşe iktidar aleyhinde iki eylemin düzenlenmesi, daha önce gösterilere sadece politik ve manevi destek vereceğini açıklayan Azerbaycan muhalefetinin oluşturduğu alternatif meclis İctimai Palata yetkililerini harekete geçirdi.

Yetkililer ortak gösteri konusunu gündeme taşıdı. Azeri muhalif basınında yer alan haberlere göre, İctimai Palata Nisan ayında yeni gösteriler yapabilir. Kararın 26 Mart İctimai Palata toplantısında alınması bekleniyor. İP’nin Koordinasyon Konseyi üyesi Penah Hüseyin, Nisan ayında yapılacak gösteriler konusunda henüz nihai karar verilmemesine rağmen, eylemin ülkenin tamamını kapsayacak şekilde yapılmasının planlandığını bildirdi. Hüseyin, hedeflerinin hükümet yetkilileri ile de anlaşma sağlayarak sakin bir ortamda eylem yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada 11 Mart tarihini Büyük Halk Günü ilan eden ve gösteri düzenlemeye çalışan gençler de yeni eylem hazırlığında….Facebook’ta 4 bin 200’ü geçen üye sayısına sahip organizasyon bugün Bakü Devlet Üniversitesi karşısında gösteri yapmaya karar verdi. Organizsyon birimi içerisinde bulunan Habib Müntezir yeni gösterilerin yapılmasının gerekliliğine vurgu yaparak, hükümetin enişelerinin arttığını öne sürdü.

Müntezir, Azatlık gazetesine yaptığı açıklamada 11 Mart olaylarının sadece bir başlangıç olduğunu ve iki hafta içerisinde önemli adımlar attıklarını beyan etti. Azeri genç, milletvekilleri tarafından ağır bir şekilde suçlandıklarını, ünivesitelerde takiplerin başladığını, metro istasyonlarının dahi eylem günü faaliyetinin durdurulmasına rağmen geri adım atmayı düşünmediklerini sözlerine ekledi.

Mart olaylarının sembolik önemi

Bu arada Azerbaycan’da 1995 yılının 13-17 Mart tarihlerinde yaşanan olayların üzerinden 16 yıl geçti. Ancak buna rağmen OMON (özel polis birliklerinin) olayları olarak bilinen gelişmelerin ayrıntıları henüz tam olarak aydınlatılmadı. Olaylar 1995 yılının 13 Mart tarihinde Gazah’ta başladı. OMON merkezi binasına düzenlenen silahlı saldırının ardından kanlı olaylar yaşandı.

14 Mart tarihinde Azerbaycan içişleri bakanlığı OMON birliklerinin ilga edildiğini duyurdu ve üyelerinin üç gün içerisinde silah bırakmasını talep etti. Bundan iki gün sonra ise dönemin devlet başkanı Haydar Aliyev OMON üyelerinin silahı bırakması durumunda affedileceğine dair özel bir talimat imzaladı. Ancak OMON başkanı ve içişleri bakan yardımcısı Rövşen Cavadov teklifleri geri çevirdi.

Mart ayının 16 ve 17’sinde Bakü’de OMON karargahında yaşanan silahlı çatışmalar sonucunda resmi açıklamaya göre toplam 32 asker ve sivil hayatını kaybetti, 105 kişi ise yaralandı. Rövşen Cavadov da yaralananlar arasında idi. O kaldırıldığı bakanlık özel hastanesinde hayatını kaybetti.

Eski OMON askerlerinin birçoğu hapisten çıkmasına rağmen Elçi Amiraslanov, Arif Kazımov, Sefa Poladov, Şemsi Abdullayev, Deyanet Kerimov, Hasan Mustafayev, Aliyusif Tahirov, Rövşen Aliyev ve Nizami Şahmuradov’un tutukluluğu devam ediyor. Rövşen Cavadov’un kardeşi eski Hatai ilçe savcısı Mahir Cavadov ise olayların ardından kaçtığı İran’dan sonta Avusturya’ya sığınmıştı. Dünya Bülteni