Boris Nemtsov suikasti muhaliflere gözdağı mı? 

Dün gece Kremlin Sarayı yakınında gerçekleştirilen Boris Nemtsov suikasti ile ilgili tartışmalar sürüyor.

 

28 Şubat akşamı kız arkadaşıyla birlikte Moskova’nın en güvenli yeri olarak kabul edilen Kremlin Sarayı’nın önünde yürüyüş yaptığı esnada iki farklı araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Nemtsov, Putin karşıtı muhalefetin önemli isimlerinden biriydi. Son dönemde özellikle Ukrayna savaşına karşı çıkması ile kendinden söz ettiren Nemtsov, 1 Mart’ta Moskova’da gerçekleştirilecek Ukrayna savaşı karşıtı “Bahar” adlı mitinginde organizatörlerindendi. Miting suikastin ardından ertelendi.

 

Suikastin ardından harekete geçen savcılık bu sabah itibariyle bir açıklama yayınlayarak, iz üzerinde olduklarını ve en geç 24 saat içinde cinayetin çözüleceğini düşündüklerini bildirdi

 

Putin: Bu bir provokasyon

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada cinayeti “Bu acımasız cinayet, sipariş belirtilerine sahip ve kesinlikle provokasyon niteliği taşıyor" sözleriyle değerlendirdi.

 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Putin’in cinayetin hemen ardından bilgilendirildiğini ve Rusya Soruşturma Komitesi, İçişleri Bakanlığı ve Federal Soruşturma Komitesi'ne (FSB) soruşturma grubu kurarak öldürülen siyasetçi ile ilgili soruşturmayı kontrol altına alma talimatı verdiğini bildirdi.

 

Obama: Cinayet aydınlatılsın

 

ABD Başkanı Obama ise suikast ile ilgili yayınladığı mesajında Nemtsov’un yakınlarına başsağlığı dileyerek cinayetin aydınlatılmasını istedi. Obama, 2009 yılında Nemtsov ile görüşmesini hatırlatarak, "Onu yolsuzluklara karşı yılmaz bir savaşçı olarak hatırlıyorum" dedi.

 

Provokasyon mu? Gözdağı mı?

 

Dün geceden beri Rusya’da gündemin başına oturan suikastin sebebine dair yorumlar ise muhtelif. TV programlarında ve internet yorumlarında genelde 3 ihtimal üzerinde duruluyor; Siyasi çalışmaları, ticaret ilişkileri yada özel hayatı.

 

Bu ihtimallerden en çok konuşulanı ise tabi ki cinayetin siyasi sebepler ile işlenmiş olabileceği. Küçük bir partisi olan ve ciddi bir oy potansiyeli bulunmayan Nemtsov, kitlesel eylemler ve sokak hareketleri ile gündeme gelen bir muhalif. Bu sebeple etkisiz bir muhalifin öldürülmesinin Rusya devletini böyle bir atmosferde (Ukrayna gerginliği ve Batı’nın yaptırımları) zor durumda bırakacağını söyleyen ve suikasti Putin gibi provokasyon olarak değerlendirenler olduğu gibi bunu zorlama bir yorum olarak görenlerde var.

 

Boris Nemtsov’un iktidar tarafından öldürülmüş olabileceğini ifade eden analistlere göre ise “bu Rusya için ne ilk ne de son faili meçhul cinayet”. Daha önce bir çok muhalifin bu şekilde öldürüldüğü düşünüldüğünde bu kanadın argümanları daha da anlam kazanıyor. Faili meçhul muhalif cinayetleri dendiğinde Rusya’da ilk akla gelen isim ise Anna Politkovskaya. Ayrıca uzun zamandır gerçekleştirilemeyen Putin karşıtı eylemlerden birisini 1 Mart’ta gerçekleştirecek olan muhaliflere (miting organizatörlerinden birisi de Boris Nemtsov’du) gözdağı vermenin Putin’in geleneksel yaklaşımına da uygun olduğunu ifade etmek de mümkün. Putin’in baş sağlığı mesajını ve cinayeti provokasyon olarak yorumlamasını da bu bağlamda değerlendirilebilir. Putin, Anna Politkovskaya’nın öldürülmesinin ardından da taziye mesajı yayınlamış ama gerçek failler bir türlü yakalanamamıştı.

 

Boris Nemtsov kimdir?

 

Kreimlin sarayı önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Putin muhalifi Boris Nemtsov aktif siyasete yabancı bir isim değil.

 

Siyasete 1990'ların başında Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde genç yaşında belediye başkanı olarak başlayan Nemtsov, reformlarla büyük ilgi toplamış ve dönemin genç reformcuları arasında sivrilmişti.

 

Bu başarılarının ardından dönemin Devlet Başkanı Yeltsin tarafından Moskova'ya davet edilmiş olan siyasetçi, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına kadar yükselmişti. Daha sonra iktidar ekibinden ayrılarak liberal demokrat mücadeleye başlayan Nemtsov, Putin karşıtı toplumsal gösterilerde hep en ön saflarda yer aldı.

 

En son Ukrayna savaşına karşı çıkışıyla gündeme gelen Boris Nemtsov, Sobesednik dergisi ile yaptığı söyleşilerden birinde, annesinin "Putin'in kendisini öldürtebileceğinden çok korktuğunu" anlatmıştı. Aynı söyleşide muhabirin "Siz kokmuyor musunuz?" sorusuna ise Nemtsov "Annem kadar olmasa da biraz kaygılıyım" cevabını verdi. 

 

Suikastin hemen ardından çekilen görüntüleri izlemek için tıklayın.

 

AjansKafkas