Ekonomik kriz Rusları korkutmaya başladı 

Rusya’da yapılan bir kamuoyu araştırması, vatandaşların büyük çoğunluğunun ekonomik krizin etkilerini güçlü şekilde hissetmeye başladığını ortaya koydu. 

 

Rusya’nın önde gelen kamuoyu araştırma kuruluşlarından Levada Center, ekonomik kriz tehlikesinin vatandaşlar üzerindeki etkilerini ölçtü. Araştırma sonuçları Rusyalıların yaklaşık yüzde 80’ninin krizi hissettiğini ortaya koyuyor. Ayrıca vatandaşların gelecekten beklentileri, 2008 krizi öncesine göre daha kötümser.

 

Araştırmaya katılanların yüzde 19’u ekonomideki kötü gidişin altı ayla bir yıl arasında devam edeceğini düşünüyor, yüzde 16’sı ise uzun sürecek bir krize hazırlanmaya çalışıyor.

 

Rusya Federasyonu vatandaşlarının yarısından fazlası (yaklaşık yüzde 60’ı) son haftalarda her gün tükettikleri gıda ürünlerinde fiyatların yükseldiğini fark etti.  Yüzde 22’lik bir kesim fiyatların artmasından dolayı sık tükettikleri bazı gıda ürünlerini satın almayı bıraktı.

 

Ankete katılanların yüzde 35’i rubledeki düşüşün arkasında Batının Rusya’ya yönelik yaptırımlarını görüyor. Yaklaşık aynı orandaki anket katılımcısına göre rubledeki hızlı değer kaybı Rusya ekonomisinin iç dinamikleriyle alakalı. Yüzde 19’lık bir kesim ise krizi küresel ekonomik problemlere bağlıyor.

 

Levada Center’ın araştırmasına göre Rus vatandaşlarının yüzde 70’i doların yükselişinden rahatsız, yüzde 26’sı döviz kurlarını takip etmiyor.

 

Sosyal Politika Enstitüsü Müdürü, ekonomist Sergey Smirnov, şu anda Rusların 2008’e oranla daha kötümser olduğunu düşünüyor. Kommersant’a açıklamada bulunan Smirnov “2008-2009 döneminde böyle bir atmosfer yoktu. Çünkü Rusya küresel ekonomik sistemin parçası olarak krizden etkilenmişti. Bugün durum daha farklı, bu yüzden kriz daha yoğun hissediliyor. O dönemde marketlerin rafları bu kadar hızlı boşalmamıştı. Şu anda ise seçenekler azaldı, birçok üründe kalite düştü, ayrıca fiyatlardaki artış bariz şekilde görülmeye başlandı” dedi.

 

Ajans Kafkas