Kırım Tatarları’nın Kırım ambargosu

Kırıma uygulana ambargonun amacı Kırım yarımadasının Ukrayna’ya iadesi.

Kırım Tatar Meclisi ve Ukrayna Milliyetçi teşkilatı “Sağ Sektör”‘ün Kırım’a uyguladığı ambargo iki aydır devam ediyor. Ambargonun amacının Kırım’ın işgalden kurtuluşu olmasına rağmen, bu silahsız savaşta iki tarafın da kayıplar vermeye başlaması, çözümün uzun süreceğini gösteriyor.

Kırım Tatar Meclisi, Kırım Tatarlarının haber ajansı QHA üzerinden, uyguladıkları ambargonun zararının göz ardı edilemez olduğunu duyurdu. Tatar lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Facebook sayfasından yayınladığı QHA haberinde, Kırım üzerinden Rusya’ya yapılan kaçak ticareti durdurduklarını açıkladı. QHA haberine göre, Kırım üzerinden yapılan kaçakçılığı, Kırımın şimdiki lideri Aksenov ve onun adamları kontrol ediyor. Onlar şu anda yapılan ambargodan büyük zarar görmekteler. Ayrıca topraklarının işgal edilmesinden dolayı hiçbir şekilde ticareti kabul etmediklerini beyan eden sivil ambargocular, Kırım’a verilen suyun ve elektriğin kesilmesini talep ediyor. Eğer devlet bunu yapmazsa elektrik ve suyu kendilerinin keseceğini ilan ediyorlar.

Kırım Tatarlarının uyguladıkları ambargonun etkili olduğunu söyleyen Tatar lider, yapılan ambargodan rahatsız olan Aksenov ve Rusya’ya bağlı yönetimin, akrabalarına yaptıkları saldırıları artırdıklarının altını çiziyor. Kırım’da yeni yönetimin yasakladığı ATR TV’nin sahibi Lenur İslamov, kendisinin ve babasının Kırım’daki evinde FSB birliklerin arama yaptığını söyledi. Ambargo uygulayan sivil hareketin lideri olarak Kırım Ukrayna sınırında sürekli bulunan Lenur İslamov, Kırım’daki şirketlerine ve Moskova’daki bankasına da aynı baskının uygulandığını, fakat baskılara rağmen geri adım atmayacaklarını belirtti.

Kırım’a uygulanan ambargoya başta Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile Ukrayna’da bir çok insan destek veriyor. Fakat bu ambargodan rahatsız olanlarda var.

BBC Ukrayna haber ajansının verdiği bilgilere göre, Kırım’a komşu olan Ukrayna’da çiftçiler Kırım’a meyve ve sebze satamadıklarından şikayetçi. Kırım Tatarlarının uyguladığı bu sivil ambargoya sesini çıkaramayan çiftçiler, düşmanlara besin satmamaları gerektiğinin bilincinde olduklarını söylerken, Kırım’ın komşuları olduğunu ve kesinlikle anlaşmak zorunda olduklarını dile getiriyorlar. Daha önce Kırım’a satılan gıda malzemesinin yüzde sekseni Ukrayna’dan temin edilirken, uygulanan ambargo sebebiyle bu sayı sıfıra indi.

Ambargo uygulayan Tatar aktivistler, Kırım’ın Ukrayna’ya iade edilmesi için bu bölgenin tamamen yalnız bırakılması gerektiğini savunuyor. Fakat bunu savunanlar sadece Kırım Tatarları. Tatarların en büyük müttefiği olan Türkiye, Kırım’a yapılan ambargoya katılmıyor. Kırım’a uygulanan ambargo sebebiyle azalan gıda ihtiyacını şu anda büyük ölçüde Türkiye karşılamakta.

Kırım Tatarları’nın uyguladığı ambargonun Ukrayna gündeminde yeteri kadar yer bulmaması ve Ukrayna’nın iç siyasi çatışmalarla ilgileniyor olması, olayın gelecekte sadece Kırım Tatarları ve Rusya arasında tartışılacağı ihtimalini arttırıyor. Rusya, Kırım’ı işgal ederken ve Ukrayna askerleri Rusya saflarına geçerken veya hiç karşılık vermezken, tek direnen yine Tatarlar olmuştu. Kırım yarım adasında nüfusun yüzde onu olan Kırım Tatarları, bu direnişin faturasını ağır bir şekilde ödeyecek gibi. Faturanın Kırım Tatarlarına kesileceği, Rus medyasında sık sık dile getirilmekte. Donbas üzerine anlaşan Ukrayna ve Rusya, aynı şekilde Kırım hakkında da bir mutabakata varırsa, Kırım’ın yerli halkı olan Tatarlar buradan tamamen sürülme riski ile karşı karşıya kalacaklar.

Rusya’da, Kırım meselesinin gelecekte Türkiye-Rusya ilişkilerini bozacağı iddia edilmekte. Ukrayna’nın Kırım’ı kolay teslim etmesi, işgale karşı direnenlerin sadece Kırım Tatarları olması ve Türkiye’nin bu konuda hassasiyetleri de dikkate alındığında, gelecekte Rusya ve Türkiye arasında bir Kırım krizinin oluşması yüksek bir ihtimal gibi durmakta.