1944 Çeçen sürgünü İtalya’da anılacak

Turin/Ajans Kafkas – 23 Şubat 1944 Çeçen sürgünü İtalya’nın Turin şehrinde düzenlenecek bir konferansla anılacak.

Konferansın organizatörü Radicali Italiani partisinin web sitesi Radicali.it’in verdiği bilgilere göre, konferansa Aslan Mashadov döneminde sağlık bakanlığını yürüten Umar Hambiyev ve İtalyan parlamentosunda ‘Radikaller’in grubundan vekil Bruno Mellano katılacak.

 

Radicali Italiani (İtalyan Radikaller) ve onlarla iyi ilişkileri olan Umar Hambiyev’in de Genel Kurul üyesi olduğu Transmilli Radikal Partisi, uzun yıllardır uluslararası toplumu Rusya’nın Çeçenya’ya karşı yürüttüğü sömürge savaşına karşı seferber etmek için çaba harcıyor.

 

‘Radikaller’ 2003’de uluslararası bir kampanya yürütmüş ve tüm dünyada, “Çeçenya’da geçici BM yönetimi kurulması” (Mashadov- Ahmadov barış planı projesi) çağrısıyla yaklaşık 40 bin imza toplamıştı.

 

Geçen sene Mart ayında da İtalya Parlamentosundaki ‘Radikal’ vekiller, Putin’in ülkeyi ziyaretinde, Umar Hambiyev’e İtalya’da politik sığınma hakkı verilmesi için bir kampanya başlatmışlardı. Kampanyanın sonucu olarak Putin Roma’da, Hambiyev’i tehdit eden bir şeyin olmadığını söylemek ve onu Çeçenya’ya dönmeye davet etmek zorunda kalmıştı. İtalyan hükümeti de Hambiyev’e, İtalya’da kalmasını sağlayacak resmi bir statü vermişti. KSPRV/ÖZ/HT