Abhaz gençlerinin katıldığı ses yarışması sona erdi

Altı aylık bir süreyi kapsayan, yetenekli Abhaz gençlerinin katıldığı ses yarışması 20 Haziran tarihinde Oçamçira da sona erdi. 12 yaşındaki Viktoria Mikaa büyük ödülü kazanırken, birincilik, önceki aşamalardan birinde Dünya Abaza Kongresi’nden (DAK) özel bir ödül kazanan Saida Azizova’nın oldu.

Bu kez, Saida popüler şarkısı “Yorgun Kuğuların Sevgisi” ile sahne aldı. Bu, şarkının altı oktavlık benzersiz bir ses aralığına sahip şarkıcı Dimaş Kudaybergenov tarafından yapıldığı düşünüldüğünde, bu oldukça yüksek bir seviye.

Büyük Ödülün galibi Viktoria Mikaa ise, kült film “Titanic”den Celine Dion’un ‘My Heart Will Go On’ (“Kalbim Atmaya Devam Edecek”) adlı şarkısını söyledi. Viktoria, şarkı seçiminde kendisine Saida Azizova‘nın yardımcı olduğunu belirtiyor. Yarışmaya katılan tüm çocuklar gibi onlar da proje sürecinde arkadaş olmuşlar. Viktoria daha önce profesyonel olarak şarkı söylememiş, ancak “her zaman şarkı söylemeyi sevmiş”. Zaferini henüz çok anlayamayan genç şarkıcı, içinden taşan duygularını bizimle paylaştı.

Büyük ödülün kazananı, “Büyük ödülü kazanmayı açıkçası beklemiyordum. Belki üçüncülük yada ikincilik alabilirim diye hayal ediyordum. Çok mutluyum. Bir öğretmen bularak müzik eğitimine başlamak istiyorum. Böyle bir yarışma yapılacağını duyduğumda korkmadan katıldığım için çok mutluyum. Öğretmenlerim başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum”, diye konuştu.

Yarışmaya katılan tüm yarışmacıları Lika Tsvijba çalıştırdı. Diğer organizatörlerle birlikte Oçamçira’nın her köşesini gezerek yetenekli çocukları bulanda tam olarak kendisi idi.

Tsvijba, “Yarışmanın başarılı olarak tamamlanmasından çok mutluyum. Herkese çok teşekkür ediyorum”, dedi.

Yarışmacıların performansı yetkili bir jüri tarafından değerlendirildi. Ünlü Abhaz müzisyen Anri Gumba’da (DAK’tan özel bir ödül kazanan Saida Azizova’ya hazırlanan şarkının yazarı,) bu jürinin arasındaydı. Anri, yarışmanın kendisini “çok fazla beklenmedik güzel şeylerle” şaşırttığını belirtti.

Gumba, “Böyle yetenekli çocuklarımız olduğu için çok mutluyum. Tabi ki üzerinde çalışılacak şeyler var ve çalışılmalı da ama önemli olan gereken çekirdeğin – yeteneğin var olması. Kazananı seçmek çok zordu. Çok uzun süre müzakere ettik. Sonuçta doğru karar verdiğimizi düşünüyorum”, dedi.

Genç şarkıcıların performansını değerlendirenler arasında, Abhazya halkının Abhazya’daki konserleri ile iyi tanıdığı Rus vokal yarışması “SES”in en parlak katılımcılarından biri olan Mariam Merobava da vardı.

Merobava, “Öncelikli olarak projenin gerçekleşmesinde yer alan herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu yarışma sürecinde o kadar çok yetenekli – doğuştan yetenekli çocuk gördüm ki. Kesinlikle gelişime, eğitime ihtiyaçları var, onları gerçekten açacak şeyin onlara verilmesi gerekiyor. “Orpheus” benim için çok hoş ve beklenmedik bir keşif oldu. Seviye harika! Tüm sahneler müthiş bir sunum içerisindeydi. İzleyicinin çok şaşırtıcı bir nezaketi var, destek harika. Bugün çok mutluyum”, şeklinde konuştu.

Projeyi başından beri DAK destekliyordu. Kongre adına, “bu harika proje” dolayısı ile tüm organizatörleri ve Oçamçiralıları kutlayan DAK Kadın kolları Başkanı Geta Ardzınba konuştu.

Ardzınba, “Bu yarışmaya katılanların anneleri ile ilgili çok düşündüm. Evladının sahneye çıkarak şarkısını söylediği anı görmek… gerçekten derinden etkileyici. Bu güzel evlatlar için size teşekkür ediyorum. Bu kutlamada emeği geçen herkese teşekkürler”, diye konuştu.

“Orpheus” – Ocak-Haziran ayları 2019 yılında Oçamçira bölgesinde düzenlenen bir müzik yarışması idi. “Orpheus” yarışmasının fikri, Rus televizyon kanalı NTV de yayınlanan “Ty Super” adlı popüler yarışmasının ilk sezonunu kazanan Valeriya Adleyba‘ya ait.

Projenin genel sponsoru GSM şirketi “Aquafon”du, yarışma Dünya Abaza Kongresi tarafından her yönden desteklendi. Projeye katılan çocukların çoğu, maddi darlıklarla geçinen ailelerin çocukları idi. Genç yeteneklerin katıldığı yarışmasının her aşamasında toplamda 17 kişi vardı.

Bunların hepsi Oçamçira bölgesinin, hayatlarında bir kere bile eline mikrofon almamış yetenekli gençleriydi.

Kaynak: DAK